perjantai 21. elokuuta 2015

MITEN OPPIA RUOTSIA?

Niin minustakin vain tuli abi. Huh! Kirjoitukset lähestyvät kovaa vauhtia, eikä se ole mitenkään hyvä asia. Olen kova stressaamaan ja tänä syksynä kirjoitan sen kaikista stressaaviman aineen itselleni: ruotsin. Ruotsi on itselleni todella vaikea kieli, en vain millään ymmärrä sitä. Monesti turhauttaa kun muut läpäisevät kokeet ilman minkäänlaista lukemista ja itse luen pään puhki ja loppujen lopuksi tulos on seiska. Yo kokeissa tavoitteeni on vain päästä läpi. Toki olisi ihanaa saada hyvä numero, mutta tavoitteeni eivät ole korkealla, sillä jos jotain ei vain osaa niin sitten ei osaa. 
Läpäisemisen lisäksi tavoittelen kielen osaamista. Haluaisin todella osata puhua ruotsia, ja on ihanaa huomata että kesän aikana lukeminen on oikeasti auttanut ymmärtämään kieltä edes hiukan. Koska nämä kikat ovat auttaneet minua, päätin jakaa ne muullekin maailmalle, sillä siellä ruudun toidella puolella on varmasti abeja jotka kamppailevat ruotsin kanssa. Toivon mukaan nämä helpot vinkit auttavat jotakuta läpäisemään tämän mahdottomalta tuntuvan kokeen!



 MUSIIKKI
Musiikki on auttanut omalla kohdalla paljon. Kun löytää hyvän kappaleen tai jopa artistin, on laulujen sanat pakko saada tietää. Englannissahan sanat yleensä ymmärtää oten kuten, tai ainakin ymmrätää mistä lauletaan: rakkaudesta, vihasta vai bilettämisestä. Ruotsissa on vähän eri asia. Katson aina laulun sanat ja opettelen ne, ja näin myös muistan mitä mikäkin tarkoittaa! Lauluista ja sen sanoista syntyy päähän avainsanoja, muistat jonkun sanan merkityksen kun laulu alkaa soimaan päässä. Jes! 
Omia suosikkejani ovat: (klikkaamalla biisiä pääset suoraan lauluun)
Danny Saucedo ja Malcolm B soivat omassa spotifyssäni kaikista eniten, tällä hetkellä epäotivoisissa merkeissä lähes taukoamatta. 
Ja joululaulut tietenkin on hyviä lauluja. Kaikki. Ruotsiksikin. 

RADIO
Olin kesällä töissä mansikkamaalla, ja päivät olivat sen verran pitkästyttäviä omalla tavallaan että otin yleensä kännykän ja kuulokkeet kavereiksi. Tunteja hyödynsin kuuntelemalla ruotsinkielisiä kanavia, joista paras oli aivan selvästi Radio X3M. Kanavan aamujuontajat ja ylipäänsä aamuohjelma on kultaa, joten suosittelen kanavaa lämmöllä. Välillä thaimaalaiset poimiat katsoivat minua oudoksuen kun nauroin juontajien typerille jutuille. Nyt koulun alettua en ole kuunnellut radiota ollenkaan, mutta aina hyppytunneilla yritän parhaani mukaan kuunnella. 




 UUTISET
Ruotsinkielisten uutisten lukeminen on oikeasti todella tehokasta. Uutisissa on sanoja jotka toistuvat monesti joten sitä oppii pakostakin edes hieman. Hyvällä tuurilla kokeeseen tulee joku artikkeli jonka olet lukenut. Siis todella hyvällä tuurilla. Itse luen Hufvudstadsbladetia, missä kieli on aika simppeliä suomenruotsia. 

BLOGIT - WE HEART IT - INSTAGRAM
Jos löytää hyvän ruotsinkielisen blogin, siitä kannattaa pitää kiinni. Itse en oikein ole löytänyt "lempparia", mutta yksi hyvä on KENZASBlogissa on ihania kuvia ja tekstiä löytyy niin ruotsiksi kuin englanniksikin. Enemmän vietän aikaani kuitenkin We Heart It:issa ja Instagramissa. Etsi joku ruotsalainen tai ruotsia puhuva julkkis/henkilö ja seuraa häntä. Ruotsia oppii samalla kun tyyppi postailee ruotsiksi! We Heart It:issa taas lueskelen quoteja ja suomentelen niitä. 

YOUTUBE 
Youtube on mahtava paikka, mutta senhän tietää jo aika moni. Itselleni on tullut tutuksi youtuben ruotsinkielinen puoli. Katson videopalvelusta ruotsinkielisiä Muumeja sekä yritän ymmärtää Pekka Töpöhäntää ja tämän seikkailuja. Katson youtubesta myös haastatteluja, yleensä Zara Larssonin. Zara on mielenkiintoinen henkilö jolla on hyvää musiikkia, kantaaottavia mielipiteitä, täydelliset kulmakarvat sekä hyviä haastatteluja. Ja istagram täynnä ruotsinkieltä. 



NETTIKURSSIT
Tiesittekö että netistä löytyy myös ilmaisia nettikursseja? Tai no jos niitä nyt voi nettikursseiksi sanoa. Itse olen ostanut maksullisen WordDrivelta, joka on todellakin auttanut minua. Olen tankannut sanoja ja ne ovat oikeasti jääneet mieleen! Ilmaiseksi vastaavanlaisen saa Duolingo- nimisestä nettipalvelusta. Itse olen opiskellut siellä espanjaa ja todellakin mahtava sivusto! Esimerkit eivät ole suomeksi vaan englanniksi, jonkun mielestä tämä on miinusta mutta omasta mielestäni vain plussaa. Kahdella kielellä ajatteleminen laittaa hermosolut toimimaan ja tulet aktiivisemmaksi. 

MUUTA
- Vaihda puhelimen, tabletin ja/tai koneen kieli ruotsiksi. 
- Katso ruotsinkielisiä elokuvia  ja sarjoja. Itse en osaa suositella mitään koska en ole suuri ruotsalaisten tai kotimaisten elokuvien ystävä...
- Ystävysty ruotsinkielisen ihmisen kanssa. 
HUH! Siinä on kaikki mitä mitä minä teen oppiakseni tätä oi niin rakkaan naapurivaltion kieltä. Vielä parisen viikkoa kuunteluun... hui! Tsemppiä opiskeluun kaikille! 

19 kommenttia:

  1. Hei mahtavaa, et panostat näin paljon opiskeluun! Käytin aikalailla samaa taktiikkaa englannin kirjotuksia varten, eli luin englanniks, vaihoin kielet jnejne. Ois pitäny tehä ruotsin kohalla sama, mutta noh, meni jo :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuu että englannin kirjoituksiin on palon helpompi haroitella kun kieltä oikeasti osaa, mutta ruotsissa onkin sitte ihan eri asia... :D

      Poista
  2. haha mä en varmaan ikinä oppis ruotsia vaikka kuina yrittäisin :-D enkku on jotenkin vaan niin paljon helpompaa

    VastaaPoista
  3. Vaikka mun kohdalla ruotsin kirjoitukset on edessä vasta muutaman vuoden kuluttua, oli nämä tosi hyödyllisiä vinkkejä! Mistä tuo ekan kuvan lasinen muki on? :-)

    http://oona-h.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, hyvä että on hyötyä! Muki on ostettu Clas Ohlsonista, etsin aivan älyttömän kauan tällaista mukia ja viimeinkin löysin!

      Poista
  4. Oi kiitos, kiitos ja kiitos! Mä en pyri niinkään oppimaan ruotsia, mutta nää ohjeet pääsee käyttöön englanninkielen kans (: Asun toki tällä hetkellä Englanissa, mutta pieni lisätehoste oppimiseen ei voi olla pahasta. Kiitos siis tuhannesti näistä, löysin uusia hyviä tapoja saada parannettua mun enkuntaitoja.

    Tsemppiä sulle lukemiseen ja kirjoituksiin! Entisenä abina voin luvata, että kirjoitukset on oikeastaan aika simppeli tilanne, jota ei olis tarvinnu stressata niin paljoa ku esim ite stressasin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, mahtavaa että tästä postauksesta oli hyötyä! Tällä hetkellä ne kirjoitukset kyllä stressaa aivan älyttömästi, mutta kaikki sanovat ettei kannattaisi stressata... en tiedä ihan onnistuuko omalla kohalla :D

      Poista
  5. Olen iloinen, että meinaat kirjoittaa kuitenkin ruotsin, vaikka se tuottaa hankaluuksia - itsensä haastaminen on kunnioitettavaa! Itse osaan ruotsia huomattavasti paremmin kuin englantia, mutta tiistaina häämöttävä ruotsin sivuainekoe alkaa kyllä todenteolla jännittämään, koska lukeminen on jäänyt kovin vähällä, kun kahden viikon kesälomalla on ollut niin paljon tekemistä!

    Löysin blogisi tuolta keskustelujen tulvasta ja kerrankin yllätyin positiivisesti; tässähän on sellainen blogi, jota haluan oikeasti seurata! :) Etsin juuri aitojen ihmisten (kuten sinun) blogeja, joissa on ihan tavallisten ihmisten elämästä asiaa. Sait miusta uuden lukijan ja innolla jään odottelemaan uusia postauksia :)

    http://eemmaot.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apua, kiitos tästä ihanasta kommentista! <3 Haluan pitää blogini maanläheisenä ja samaistuttavalta koska en arvosta rahaa tai sen tuomia asioita (paitsi ehkä lentolippuja ja matkoja), vaan arvostan juuri niitä pieniä asioita jotka tekevät elämästä elämisen arvoista. Toivottaasti saan sen välitettyä blogini kautta :)

      Ja tsemppiä tulevaan kokeeseen! Luota vain itseesi ja pidä mieli positiivisenä!

      Poista
  6. Ja hei! Ruotsin kielioppia opiskelin myös SK8:n Min största första kärlek -kappaleen avulla!

    VastaaPoista
  7. Tosi kiva postaus! Haluaisin oppia paremmin kieliä, ajattelinkin aloittaa vähän kotona petraamaan englannin ja ruotsin oppeja taas muistiin :) Sun blogi vaikuttaa mielenkiintoiselta ja hyvältä!

    http://m-stay-fresh.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hurjasti! <3 Kielen oppiminen on aina rikkaus, oli kyseessä sitten ruotsi tai jokin mandariinikiina :)

      Poista
  8. Vaikken kirjoituksiin opiskelekaan, enkä mihinkään muuhunkaan enään (haha!) tästä oli hyötyä! :-) Oon aina ollut tosi huono Ruotsissa, ja vielä huonompi englannissa, niin kiva päästä harjoittelemaan sitä ihan arkeen näillä sun vinkeillä! :-) Jään muuten blogiisi lukijaksi, vaikuttaa hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa että oli hyödyks sulle! Itse tuun keski-pohjanmaailma missä ruotsi on työpaikoissa melkeinpä pakollinen, joten siinä mielessä tää kielen opiskeleminen toivottavasti tulee hyötyyn :) Kiitos!

      Poista
  9. Olipa hyvä postaus! :) Vaikka olen itse suht koht hyvä ruotsissa, niin olisi kiva saada siihen silti muutakin treeniä kun tylsät kielioppikirjat, paljon kivoja vinkkejä sulla :)

    http://justsayinghianne.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  10. Tosi kiva blogi ja tosi hyvä postausaihe :)

    http://classynina.blogspot.fi/

    VastaaPoista