tiistai 20. syyskuuta 2016

SYYSHERKUT // ITALIALAINEN OMENAPAISTOS JA KANELI-VAAHTERASIIRAPPI LATTE


 Mä en ole ruokabloggaaja enkä sellaiseksi koskaan tulekaan, mutta rakastan kokkaamista ja leipomista yli kaiken. Täällä Irlannissa onkin saanut totutella siihen ettei sitä ihan joka päivä pääsekään kokeilemaan uusia reseptejä ja smoothieita, ei voi käyttää kaikkia jauhoja ja maitoa. Mun perhe ei ole mikään leipomista rakastava perhe, ja he kyllä huomaavat jos jauhoista puuttuu puolet tai sokeripussi on kadonnut kokonaan. 

Eilen kuitenkin päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja "juhlistaa" syksyn saapumista. Kerrankin oli viileä aamu ja kirpeä ilma tuntui hyvältä kavoilla. Avasin siis kaapit sisälle päästyäni ja vein jääkapin viimeiset margariinit minkä host iskä huomasi, väsäsin itelleni herkut ja istahdin lopulta omalle sängylle. Spotifystä soi mun autumn-soittolista ja tunsin oloni tosi onnelliseksi. Halusin vain jäädä siihen hetkeen. 

Tein itelleni italialaista omenapaistosta ja kaneli-lattea. Syksy on mun lempivuodenaika sekä sään että ruoan vuoksi, syksyllä maut on rikkaampia, mausteisempia ja paksumpia. Tää omenapaistos on yksiä mun lemppareita ikinä, se on periaatteessa taikinaa ja omenoita, taikina vain sulaa suuhun...



ITALIALAINEN OMENAPAISTOS
4-5 omenaa (n. 800 g)

1/2 tl kanelia
Taikina:
150 g voita
1 1/2 dl sokeria
1 muna
1 3/4 dl vehnäj.
Pinnalle:

1/2 dl manteli-lastuja/rouhetta
1. Voitele vuoka.
2. Lohko/kuutioi omenat. Levitä ne vuokaan ja ripottele päälle kanelia.
3. Vaahdota rasva ja sokeri, lisää muna. Lisää jauhot ja sekoita.
4. Nostele taikina omenoiden päälle. Minä ja kamuni laitoimme taikinaa paistoksen keskelle kasaksi, uunissa se siitä leviää. Ripottele mantelit.
5. Paista 200 asteessa alatasolla n. 30 min. Tarjoile sellaisenaan kuumana! 

 KANELI-VAAHTERASIIRAPPI LATTE
2 dl mantelimaitoa
½ tl kanelia
1 rkl vaahterasiirappia
1 rkl almondbutteria, vaihtoehtona peanutbutter tai vastaavanlainen seos. 
½ rkl vanilijauutetta
1 dl mustaa, vahvaa kahvia

1. Kuumenna mantelimaito, kaneli, siirappi, mantelivoi ja vanilijauute kattilassa, kunnes hyvin sekoittuneet. Mantelivoi voi jäädä pieniksi känteiksi. 
2. Kaada kuuma seos blenderiin ja vaahdota. Mantelivoin pitäisi nyt sekoittua hienoksi seokseen. 
3. Valmista kahvi. 
4. Kaada maitoseos kahvin päälle. Vaahdon päälle voi ripotella kanelia. Juo kuumana! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti